Päivitä yritysmuotosi!

Kielokallio suosittelee yksityishammaslääkärille yritysmuodoksi useimmiten osakeyhtiötä toiminimen (eli ammatinharjoittajan) sijaan. Tähän on monta syytä.

Tyypillisesti yksityishammaslääkäri tienaa vuodessa sen verran, että osakeyhtiön perustaminen kannattaa. Toimitpa sitten vuokralaisena tai  omistamallasi vastaanotolla. Osakeyhtiössä on mahdollista päättää itse toiminimeä joustavammin ansioidensa käytöstä. Voit nostaa palkkaa, osinkoa tai jättää varoja yhtiöön kasvamaan. Näin pääsee hiljalleen hyödyntämään myös ns. kevyemmin verotettavaa osinkoa. Toiminimellä toimittaessa ansiot verotetaan aina lähes kokonaan palkkana, eikä vaihtoehtoja ole.

Toiseksi osakeyhtiössä kulujen kirjaaminen yrityksen kuluksi on monesti toiminimeä selkeämpää. Osakeyhtiössä voi esimerkiksi omistajayrittäjäkin ottaa liikunta- ja kulttuuriseteleitä firman piikkiin. Toiminimellä toimittaessa yrittäjän liikunta- ja kulttuuriseteleitä ei voi vähentää toiminimen verotuksessa, eikä yritys voi maksaa yrittäjälle verotuksessa vähennyskelpoista palkkaa.

Edelleen osakeyhtiönä toimittaessa rahoitusjärjestelyt ja yritystoiminnan kasvattaminen on selkeämpää. Osakeyhtiö voi olla myös uskottavampi esimerkiksi markkinoinnissa.

Mielikuvissa osakeyhtiön perustaminen ja pyörittäminen on hankalaa ja raskasta. Yritystoimintaan kuuluu aina jonkin verran paperityötä ja kehittyvä sähköinen viranomaisasiointi helpottaa hommia. Toiminimenkin perustaminen edellyttää osakeyhtiön lailla muutaman sivun perustamisilmoitusta. Osakeyhtiöille asetetut toimiluvan ja (kahdenkertaisen) kirjanpidon vaatimukset auttavat yrittäjääkin hahmottamaan toimintansa kuntoa ja talousasioitaan paremmin. Kaiken kaikkiaan vaiva kannattaa nähdä, kun toisaalta on mahdollisuus parempaan ansaintaan.

Lääkärit ja hammaslääkärit ovat perinteisesti toimineet ammatinharjoittajina toiminimellä, ilman osakeyhtiötä. Nykyisin ssakeyhtiö toimintamuotona on kuitenkin tarkoituksenmukainen vaihtoehto myös terveydenhuollon toimialalla, heti yrittäjyyden alusta lähtien.

Osakeyhtiön voi perustaa Suomessa nyt ilman pakollista pääomaa. Yritysmuodon muuttaminen toiminimestä osakeyhtiöksi ilman veroseuraamuksia on mahdollista, kun se tehdään tarkasti tiettyjen sääntöjen mukaan.

Päivitä yritysmuotosi heti! Me autamme avaimet käteen -periaatteella alusta loppuun!

Ota yhteyttä