Yrittäjyyshaaste

Onkin hienoa, että Hammaslääkäriliiton vuoden 2014 Nuori Hammaslääkäri –tutkimuksen mukaan aikaisempaa useampi nuori hammaslääkäri uskoo työskentelevänsä viiden vuoden kuluttua yksityisellä sektorilla (2014: 33% vastanneista, 2011: 26%). Yksityinen sektori mahdollistaa oman klinikan omistamisen ohella lähes yrittäjämäisen toiminnan myös vuokralaisena. Tämä toimintamuoto voi innostaa myöhemmässä vaiheessa miettimään myös aivan omaa yritystä.

Toisaalta samaisen tutkimuksen mukaan useat vastavalmistuneet hammaslääkärit toivovat koulutukseen lisää opetusta yrittäjyydestä. Myös kokeneemmat kollegat arvioivat, että nuorilla hammaslääkäreillä on puutteita yrittäjyyteen liittyvien asioiden tuntemisessa tai ymmärtämisessä. Tämä ei sinänsä ihme; Suomessa jopa ekonomikoulunkin voi niin halutessaan suorittaa kovin kevein yrittäjäopinnoin. Haastetta onkin tästä heitettävä koulutusjärjestelmämme suuntaan: Koulutuksemme kun näyttäisi näin ollen edelleen painottavan julkista sektoria, vaikka työskentelymuodot  muuttuvat ja monipuolistuvat. Terveydenhoitojärjestelmämme on aina nojannut sekä vahvaan julkiseen että yksityiseen sektoriin.

Meille kaikille muille voisi puolestaan heittää haasteen siitä, että yrittäjyyttä ja yrityksen pyörittämistä voi kokeilla! Alkuun pääsee esimerkiksi hankkimalla toimivan ja toimintansa jo vakiinnuttaneen yrityksen asiakkaineen. Tällöin käynnistäminen voi olla täyden uuden yrityksen perustamista hieman helpompaa. Moneen yrittäjän taustatehtävään on myös saatavilla apua ja neuvontaa, yksin ei siis tarvitse asioita hoidella. Yrittäjien kuuleekin usein sanovan, että vaikka yrittäjän elämä on välillä pelkkää risuilla tanssimista, yrittäjyyden tuomasta vapaudesta ei kuitenkaan luopuisi. Oikein suunnittelemalla myös rahapussi voi pullistua mukavammin oman yhtiön kautta toimittaessa, olipa sitten yrittäjä tai ammatinharjoittajavuokralainen.

Jos kuitenkin oman yrityksen pyörittäminen jossain vaiheessa muuttuisi iloa enemmän painolastiksi, voisihan aina hypätä muihin hommiin ja myydä yritys uudelle jatkajalle. Siinäkin meitä auttajia löytyy.

Ota yhteyttä