”Tänä vuonna myyn tai ostan yrityksen, onnistuuko?” – Aika ja ajoitus yrityskaupassa

Jokainen yrityskauppa on erilainen ja ottaa sen ajan kuin ottaa. Kauppoja on tehty muutamassa viikossa, kun taas joskus kaupantekotilaisuudessa voidaan viettää samalla ensimmäisen yhteydenoton vuosipäiviäkin.

Oma päätös

Siihen, tarvitseeko kaupan viedä viikon tai vuoden, voit vaikuttaa oikeastaan eniten itse. Yksi eniten aikaa vievä kaupan osa on oma pohdinta jo ennen kuin kaupanteko on alkanutkaan. Olenko valmis myymään ja haluanko sitä todella? Vastaavasti myös yrityksen ostaja voi harkita ostamista pitkäänkin, jos on liikkeellä ensimmäistä kertaa.

Oman myyntipäätöksen kypsymiselle kannattaa varata kuitenkin aikaa ja pallotella omia ajatuksiaan läheisten, ystävien ja asiantuntijoiden kanssa. Näin olet itse valmis sitten myyntipöytään istuessasi. Jos oma pohdinta on vielä kesken ostajaehdokkaan kanssa keskusteltaessa, voi kiinnostunut ostaja yhtäkkiä tuntua liian innokkaalta. Tällöin potentiaalinen hyvä kauppa voi mennä turhaan ohi tai joutua ottamaan aikalisän.

Yhteisen tahtotilan löytäminen

Seuraavaksi energiaa kannattaa satsata myyjän ja ostajan vapaamuotoisiin keskusteluihin. Keskustelut osapuolten tahtotilasta ja näkemyksistä sekä kaupan kohteesta ovat usein molemmille arvokkaampia kuin varsinaiset lopulliset kauppakirjat ja muut paperit. Suomessa on kuitenkin ainakin vielä toistaiseksi onneksi niin, että lähtökohtaisesti osapuoleen luotetaan ja paperit tehdään enemmänkin varmuuden vuoksi, jos jotain sattuu.

Juristi- ja taloustyö

Näin ollen hyvässä kaupassa varsinainen kauppakirja- ja kaupan kohteen tarkastusvaihe (ns. Due Diligence -tarkastus) ovatkin yllättäen nopeita vaiheita. Kun osapuolten näkemykset ovat kirkkaita, saadaan ne kirjoitettua paperille ripeästikin.

Oma ajoitus – paras myyntihinta

On myös hyvä muistaa, että yrityksestä saa parhaan mahdollisen myyntihinnan silloin, kun yritys on elinvoimainen ja toiminnalle on vielä tulevaisuudennäkymiä. Esimerkiksi eläkepäivien lähestyessä liikkeellä kannattaa olla muutamaa vuotta aikaisemmin, kun toimintaa ja asiakaskuntaa vielä on.

Useimmiten yrityksestä löytyy myös muuta rahan arvoista, kuten kiinteää omaisuutta, työkaluja, tunnettu toiminimi, tuote tai palvelu. Aina kannattaa siis yrittää ja useimmiten jotain erityislaatuista aina löydetäänkin.

Voit siis itse vaikuttaa paljon lupauksesi onnistumiseen oikealla ajoituksella ja hyvällä pohjatyöllä.

Suuresti onnea kaikille uudenvuoden lupauksille!

Ota yhteyttä