Osakeyhtiö on vaurastumisen työkalu

Miksi osakeyhtiö on kannattavin valinta yritysmuodoksi?

Kun päätös yrittäjäksi ryhtymisestä on tehty, aloittavan yrittäjän pohdittavaksi tulee yritysmuodon valinta. Useimmiten tässä vaiheessa pyöritellään vaihtoehtoina osakeyhtiön perustamista ja yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli tutummin toiminimiyrittäjänä toimimista.

Äkkiseltään toiminimi saattaa vaikuttaa helpommalta ja yksinkertaisemmalta yritysmuodolta. Yrittämisessä ei kuitenkaan kannata mennä sieltä mistä aita on matalin: osakeyhtiön etuja syvällisemmin tarkastelemalla huomaa, että osakeyhtiö on sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä ylivertainen vaihtoehtoehto.

Osakeyhtiöllä vaurastuu niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä

Osakeyhtiön lyömätön etu on valinnanvapaus. Lyhyellä aikavälillä jo osakeyhtiön ensimmäinen toimintavuoden aikana voit päättää, nostatko yhtiöstä oman palkkasi lisäksi osinkoa vai jätätkö yhtiöön pääomaa säästöön. Toiminimiyrittäjänä verottaja päättää tästä puolestasi: tilikauden tulos on automaattisesti yrittäjän henkilökohtaista tuloa. On tavallista, että jo ensimmäisen vuoden aikana pienikin osakeyhtiö saa säästöön rahaa, ja tämän lisäksi omistaja pystyy myös nostamaan osinkoa jopa kuukauden palkan verran – siis useita tuhansia euroja ylimääräistä rahaa, jota et toiminimiyrittäjänä saisi. 

Pitkällä aikavälillä osakeyhtiö onkin eräänlainen moderni säästöpossu. Osakeyhtiöön voi halutessaan kerryttää nettovarallisuutta sen sijaan, että kaiken nostaisi vuosittain itselleen osinkoina. Suurempi nettovarallisuus mahdollistaa myös suurempien osinkojen nostamisen pienellä veroprosentilla. 

Tämän lisäksi osakeyhtiötä voi käyttää sijoittamisen välineenä. Jos osakeyhtiöön on kertynyt nettovarallisuutta, tätä varallisuutta voi sijoittaa esimerkiksi arvopapereihin tai asuntoihin ja kasvattaa näin varallisuudelle tuottoa. 

Pitkällä aikavälillä osakeyhtiön etu on myös se, että omaa toimintaa harjoittavan osakeyhtiön liiketoiminnan voi uran päätteeksi myydä. Myynnistä saatu kauppahinta voidaan jättää osakeyhtiöön nettovarallisuudeksi. Osakkeenomistaja voi nautiskella eläkepäivistä ja nostaa yhtiöstä osinkoja haluamallaan aikataululla.

Osakeyhtiö on siis mainio tapa vaurastua, säästää ja turvata toimeentulonsa päivän päätteeksi esimerkiksi eläkkeelle siirtyessä.

Osakeyhtiöllä on rajoitettu vastuu

Osakeyhtiön rajoitettu vastuu tarkoittaa sitä, että osakkeenomistajat eivät ole henkilökohtaisessa vastuussa yhtiön veloista tai muista sitoumuksista. Vastuu rajoittuu osakkeenomistajan yhtiöön sijoittaman osakepääoman määrään.  

Toiminimiyrittäjä sen sijaan on henkilökohtaisessa vastuussa yrityksen sitoumuksista.

Osakeyhtiön kuluja voi vähentää verotuksessa

Osakeyhtiössä kulujen vähennysoikeus on laaja. Selkein ero osakeyhtiön ja toiminimen vähennyskelpoisissa kuluissa on se, että osakeyhtiö voi vähentää kuluna yrittäjälle itselleen maksetut palkat. Sinäkin voit siis maksaa itsellesi osakeyhtiöstäsi palkkaa ja vähentää tämän osakeyhtiön verotettavasta tulosta. Toiminimiyrittäjänä et sen sijaan voi vähentää yksityisottoina nostamaasi palkkaa.

Osakeyhtiön hallinto on helppo järjestää

Aloitteleva yrittäjä valitsee usein osakeyhtiön sijaan yritysmuodokseen toiminimen sillä perusteella, että toiminimen hallinto koetaan kevyemmäksi ja yksinkertaisemmaksi. 

Osakeyhtiön hallinto tarkoittaa yksinkertaisimmillaan kerran vuodessa tehtävää yhtä kirjallista osakkeenomistajan päätöstä tilinpäätöksen hyväksymisestä. Muita kokouksia tai päätöksiä ei tarvita. Tämä on tavallista pienyhtiössä. 

Osakeyhtiön tosin on, toisin kuin toiminimiyrittäjän, pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa. Valitsemalla yrittäjäystävällisen kirjanpitopalvelun debet ja kredit eivät kuitenkaan tuota sinulle päänvaivaa: Kielokallion kirjanpitopalvelu on täysin sähköinen ja pitkälle automatisoitu – vähimmillään sinä pääset sillä, että hyväksyt laskut ja valokuvaat ostokuitit kännykän sovelluksella.

Milloin toiminimi kannattaa?

Toiminimi voi olla kannattava lähinnä silloin, jos teet yrittäjänä töitä esimerkiksi vain kerran viikossa, ja työskentelet pääasiallisesti esimerkiksi julkisella sektorilla virkasuhteessa. Toisaalta tällöinkin sinulla on mahdollisuus jättää yrittäjänä tekemäsi tulo säästöön osakeyhtiöön – ja pääset hyödyntämään osakeyhtiötä säästöpossuna ja osinkoihin. 

Toiminimi ei missään tapauksessa ole kannattava yritysmuoto, jos sinulla on jo oma vastaanotto tai haaveilet sellaisen perustamisesta tulevaisuudessa. 

Me Kielokalliolla autamme Sinua yritysmuodon valinnassa, yhtiön perustamisessa ja yritystoiminnan aloittamisessa – ole yhteydessä!

p. 045 604 8322

asiakaspalvelu@kielokallio.fi

Ota yhteyttä