Mitä Sinä teet isona?

Vaikka tyypillisesti yrittäjäelämää eletään ja elämäntyön parissa askartelusta nautitaan jopa vuosikymmeniä, työnteko todennäköisesti loppuu joskus ja Vakuutusyhtiö Ilmarisen sanoin meistä kaikista tulee isona eläkeläisiä. Oman yrittäjyyden loppuessa vaihtoehtoina on joko laittaa lappu luukulle tai löytää yritystoiminnalle jatkaja.

Toiminnan jatkaminen lienee ainakin asiakkaiden näkökulmasta aina parempi vaihtoehto.

Vaikka tulevaisuutta ei kannata liikaa murehtia tai suunnitella, omasta yrityksestä kannattaa pitää erityisen hyvää huolta. Ja erityisen tärkeää on huomata, että tämä ei tarkoita pelkästään moitteetonta kirjanpitoa ja siistiä toimitilaa. Maailma muuttuu nimittäin yhä enemmän siihen suuntaan, että yrityskaupassa maksetaan suurenevalla painoarvolla ammattilaisten työpanoksesta ja sitä kautta vakiintuneesta asiakaskannasta. Toimitiloja saa tällä hetkellä lähes milloin ja mistä tahansa, maalia saa seinään ja kirjanpidon tilitkin saa selvitettyä. Sen sijaan yrityksesi näkymätön ”aineeton” pääoma, henkilöstösi työpanos ja asiakasuskollisuus, tekevät sinun yrityksestäsi juuri jatkamisen ja kauppahinnan arvoisen.

Yrityskaupassa kauppahinnasta – joskus merkittäväkin – osa maksetaan juuri työpanoksesta ja asiakaskannasta, ei niinkään toimivista toimitiloista tai kalustosta.

Olemalla ajoissa liikkeellä ja pohtimalla tulevaisuutta edes hieman etukäteen voi siis varmistaa itselleen oikean kauppahinnan ja toiminnan jatkumisen – mieluummin kuin lukita ovi lopullisesti.

Ota yhteyttä